ClickCease

 Strekkodelesere er et vanlig syn. Du ser dem i alle kassepunkt, i alle butikker. Butikkansatte skanner produktene du skal kjøpe for sikker indetifikasjon og alt blir lagt inn i kassesystemet. Det hele virker enkelt nok.

Strekkodeleseren er imidlertid langt mer enn bare et verktøy for butikker. Man bruker dem ikke lenger kun til skanning av produkter. Adresseetiketter, apper for sosiale media, reklame – strekkoder er overalt. Reklameplakter har gjerne en QR-kode for å få deg enkelt inn på deres nettside. Besøksregistrering for smittesporing i forhold til Covid-19 gjøres ved å skanne en strekkode med smarttelefonen din. Vi har strekkodelesere fra alle ledende leverandører som Zebra Technologies, Honeywell og Datalogic i vår nettbutikk.

Enten du er en erfaren entreprenør, eller akkurat har startet et selskap, må du forstå hvordan strekkoder passer inn i din virksomhet. De aller fleste forstår hvor viktig en strekkodeleser er for å øke effektiviteten. Samtidig er det flere elementer man må være klar over. Det er stor variasjon i både funksjonalitet og bruk.

Denne artikkelen vil hjelpe deg med å med å ta riktig avgjørelse før du går til innkjøp av en strekkodeleser. Du kan også kontakte oss, så hjelper vi deg finne den beste for ditt bruk. Men før vi går rett på sak, la oss raskt gå gjennom hva strekkodelesere er, og hvordan de hjelper bedrifter. 

 

Strekkodeleser Zebra DS3678 brukes av ansatt for å skanne strekkode fra avstand

Hva er en strekkodeleser?

En strekkodeleser er en dedikert enhet som brukes for å lese strekkoder. De fleste bedrifter kjøper skannere til sitt kassepunkt, lager, eller andre naturlige områder. Den avanserte teknologien til strekkoden sparer mye tid for kunde og kasserer. Det hjelper kassereren å raskt skanne strekkoder for å øke hastigheten på betalingsprosessen. I tillegg reduserer det menneskelige feil da det hindrer kasseserer i å registrere feil produkt, som igjen genererer feil pris, og dermed merarbeidet med å rydde opp i etterkant. Strekkodelesere representerer kombinasjonen av nøyaktighet og hastighet, noe som er obligatorisk i detaljhandel.

 

Forskjellige typer strekkodelesere

Det finnes forskjellige typer strekkodelesere. Hvilken type som passer din bedrift best må vurderes, sammen med hvilke funksjoner de tilbyr. Under hver enkelt type strekkodeleser, finnes det en mengde produsenter av varierende kvalitet, samt supportapparat og serviceavtaler. De tre mest populære typene er:

• Laserstrekkodeleser

Denne varianten bruker den tradisjonelle røde laseren. De finnes overalt og kan lese standard 1D-strekkoder. Populariteten kommer først og fremst på grunn av deres kostnadseffektivitet. Avhengig av skannemotoren kan man oppnå en rekkevidde på 10 meter.

• 2D imager

Denne typen strekkodeleser tar et bilde som dekoder tradisjonelle 1D- og mer moderne 2D-strekkoder. De kan effektivt lese strekkoder i alle mulige posisjoner. Hvis strekkodene er opp ned, kan enheten likevel lese dem. På grunn av denne funksjonen refererer mange til denne type strekkodeleser som omnidirectional.

• Lineær imager

Den tredje typen tar bilde og dekoder det. Den kan lese mange strekkoder samtidig og bruker det vi kaller en liner image engine. Disse strekkodelesere er bra for systemer som krever aggressiv skanning.

Strekkodeleser Zebra DS3678 i fastmontert krybbe på truck

Ting du må vurdere før du kjøper strekkodeleser

Hva slags type strekkode skal du skanne?

Dette er en av de viktigste hensynene når du kjøper strekkodelesere. Du må vite hvilken type kode og hvor langt unna du skal skanne. Skal du for eksempel kun skanne tradisjonelle 1D-strekkoder i et kassepunkt, vil en relativt enkel strekkodeleser som Zebra LS2208 passe godt.

Om du skal skanne både 1D og 2D-strekkoder, trenger du en annen type strekkodeleser. Zebra DS8108 passer godt til generelle formål, mens Zebra DS3678-SR er mer robust og passer derfor bedre til et lager. Om du må lese fra lengre avstand kan en trådløs Zebra DS3678-ER være et godt alternativ.

Hvor robust må strekkodeleseren være?

Hvor robust strekkodeleser du trenger er viktig å vurdere før du går til innkjøp. Hvis strekkodeleseren skal brukes i tøffe industrielle miljø som distribusjonssentere, på et lager, eller en fabrikk, trenger du noe som tåler temperatursvingninger, fall i bakken, vann, støv og motstand mot vibrasjoner. Zebra LI3608 er et eksempel. Den har god kapasitet og fungerer godt i et industrielt miljø. Robuste strekkodelesere kan sikre bedriftens prosesser mot nedetid, reparasjoner, og uavbrutte operasjoner. De er perfekte verktøy for å øke effektiviteten.

“Robuste strekkodelesere kan sikre bedriftens prosesser mot nedetid, reparasjoner, og uavbrutte operasjoner.”

Kvalitet og størrelse på strekkoder

Kvaliteten og størrelsen på strekkodene som skal skannes har alt å si for hvilken strekkodeleser du skal velge. Har du varierende kvalitet på strekkodene dine, trenger du ekstra gode strekkodelesere med innebygde algoritmer for god nøyaktighet og presisjon. I tillegg er størrelse relevant å vurdere. Noen strekkodelesere reklamerer med 10 meters leseavstand, men det gjelder kun om strekkoden er stor nok. Noen ganger krever de til og med refleksive etiketter for optimal ytelse. På den andre siden har man eksempler på små strekkoder som gullsmedbransjen bruker mye av. Da trenger man en helt annen strekkodeleser, som Zebra DS8178, med god presisjon, gjerne trådløs for enkel varetelling.

 

Kablet eller trådløs strekkodeleser?

Når du kjøper strekkodelesere, må du sørge for den har de riktige tilkoblingene. Det avhenger vanligvis av hvordan bedriften arbeider, og hvor strekkodeleseren skal sende dataene den leser.

Om du trenger en strekkodeleser i kassepunktet ditt, holder det som oftest med en enkel strekkodeleser med kabel. Men noen ganger vil ikke kabelen være lang nok, eller man trenger bedre fleksibilitet til å skanne store produkter på traller. Da vil det naturlige valget være en trådløs strekkodeleser.

En kablet strekkodeleser er generelt sett billigere, den får strøm via USB-kabelen, og blir ikke utsatt for like røff behandling. På den andre siden er en trådløs strekkodeleser generelt sett mer kostbar, da den trenger bluetooth-tilkobling, må ha egen strømkilde i form av et internt batteri, og må som regel være mer robust grunnet røffere behandling.

Strekkodeleser Zebra LI2208 i kassepunkt på restaurant

Trenger du egentlig en håndterminal?

Strekkodelesere gjør en ting, de leser strekkoder. Det er spesialiserte produkter med en primær funksjon. De har begrenset mobilitet i form av en kabel, eller bluetooth-tilkobling. Dataene som blir lest må overføres til en applikasjon som kjører på en annen enhet som en PC eller nettbrett. Om du trenger er enhet som tilbyr mer, er en håndterminal det rette valget.

Dagens håndterminaler kjører Android. De har integrerte strekkodelesere som passer stort sett alle behov, og robustheten er den samme som for en strekkodeleser. Man får modeller som passer i alle arbeidsmiljøer. Utvalget er stort og finnes i vår nettbutikk. Se også vår oversikt over anbefalte håndterminaler her.

 

Oppsummering

Alt i alt er markedet fullt av alternativer når det kommer til strekkodelesing. Å velge en passende strekkodeleser er imidlertid avgjørende for produktiviteten til dine ansatte og din bedrift. Ta kontakt med oss i dag, så hjelper vi å finne den strekkodeleseren som passer deg best.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de siste oppdateringene!