ClickCease

12

FEBRUAR 2020

Å snakke om 5G som en teknologi av fremtiden gir ikke et nøyaktig bilde av hvordan markedet er akkurat nå. I USA og Korea har mange allerede tilgang til 5G. Om bedrifter ikke har tatt tak i 5G ennå, er det bare et spørsmål om tid før de må oppgradere, eller endre teknologiene de bruker, for å holde seg oppdatert og konkurransedyktige.

5G er femte generasjon av mobiltjenester i mobilnettet og er forventet å være den raskeste trådløse teknologien som noen gang er laget. Med 5G trådløs teknologi kan brukere ha raskere nedlastinger og stor innvirkning for hvordan du jobber og leker. 5G kan laste ned en 4K film på sekunder, ikke minutter.

5G dekning

5G er under utvikling og piloteres både i Europa, Asia og USA. Telenor startet med pilot på Kongsberg for utprøving av bl.a. selvkjørende busser. Under OL i Sør-Korea ble det testet bl.a. 360-graders TV-tjenester og bruk av roboter. Det er forventet at kommersiell utbygging starter i 2020 etter behov, men det vil ikke bli en massiv utrulling som vi har sett for 3G og 4G. I de kommende årene vil internasjonal forskning og innovasjon ha fokus på 5G.

Er 4G nok?

Noen mener 4G er nok. 5G tilbyr riktignok vanvittig hastighet, men for mange er 4G mer enn nok for de tjeneste de bruker. For en gruppevideo med syv eller flere mennesker, anbefaler Skype 8 Mbps. 6 Mbps er anbefalt for en 1080p video på YouTube. 4G tilbyr allerede mye raskere hastighet enn disse bredbåndsintensive tjenestene. 5G derimot tilbyr opptil 2 Gbps nedlasting, 2000 Mbps. Det er mer enn 250 ganger raskere enn Skype og YouTube i full HD kvalitet.

Men det er et problem. 5G opererer over en kortere distanse enn 4G, men tillater over 10 ganger så mange enheter per node. Operatørene konsentrere seg om å først dekke de store byene, hvor WiFi er tilgjengelig overalt. Dette vil med andre ord gjøre arbeid utenfor de fire veggene bedre til slutt, men det vil ta tid. 

AppConfig logo

5G i den virkelige verden

5G er allerede etablert for noen scenarioer. AR og VR utvikles stadig videre, spesielt med tanke på videokonferanser for utdanning og telemedisin. Vi har allerede sett telekonferanser i flere tiår, men med 5G som tilbyr svært god båndbredde, høyere videokvalitet, ansiktsgjenkjenning og kunstig intelligens, vil vi se en revolusjon i dette markedet. Eksisterende og nye teknologier vil gi mennesker muligheten til å prosessere og forme det visuelle bildet som trengs for å arbeide på innsiden av en situasjon fra et hvilket som helst sted. Med 5G vil telemedisin, fra en enkel undersøkelse, til komplisert kirurgi, bli en virkelighet.

Teknikere ansvarlig for å vedlikeholde og reparere komplekst maskineri bruker allerede AR som erstatning for manualer og bøker. Konferanser og samarbeid har også tatt store steg fremover, bort fra konferanser med kun lyd, til en verden av telepresence, hvor deltakerne vises på skjermer med mer dimensjonal kontekst inkludert dynamisk kamerasporing og relevant informasjon som navn, jobb og profesjonell bakgrunn.

Ryan Webber, Vice President of Enterprise Mobility i SOTI, gir to eksempler hvor 5G allerede har muliggjort arbeid utenfor de fire vegger.

1. 5G i helsevesenet 

5G har allerede begynt å endre helsevesenet. Med fleksible nettverk, vil helsearbeidere få mulighet til å gjøre ting de rett og slett ikke kunne før. For eksempel hjelper mobil teknologi til med å legge til rette for hjemmepleien for en aldrende populasjon som lever lenger med kroniske sykdommer. Sykehus strever med etterspørselen for helsetjenester, noe som lager vei for mer og bedre tjenester levert hjemme. Hjemmesykepleiere kaster skjemaer og papirer, og bruker isteden mobile enheter for å registrere hjemmebesøk, pasientdokumentasjon og registrere avvik. For å overholde regelverket og pasientkonfidensialitet, må organisasjoner som jobber med helse, ha en EMM-løsning, som SOTI MobiControl, til deres flåte av mobile enheter.

 

AppConfig illustrasjon sikkerhetspolicyer
AppConfig illustrasjon Single Sign-On
AppConfig illustrason App Tunnel
AppConfig illustrasjon app konfigurasjon

2. 5G i varehandelen

Per i dag bruker varehandelen en kombinasjon av lokale og sentrale servere. Kommunikasjon med sentrale servere går via dedikerte og sikre linjer. Om varehandelen går vekk fra disse linjene og over på 5G, vil det åpne for vesentlig høyere båndbredde, noe som gjør det mulig å gjøre mye mer, enda raskere. Men for at dette skal skje må 5G ha god dekning på alle deres lokasjoner, med mulighet for fallback slik at butikken aldri er offline. Dette vil nok ta flere år, samtidig som man ikke kan ta i bruk nye tjenester og løsninger før 5G er på plass. Selskaper må vente på 5G dekning over hele regioner, før man vurderer å bytte. Alle disse endringene vil gå sakte da betydningen vil være massiv. Men så raskt nettverkene er på plass, robuste, sikre og kostnadseffektive, vil selskaper bytte til rene 5G nettverk for kommunikasjon til sentrale servere.

 

5G og latency

Når vi diskuterer 5Gs potensiale, fokuserer vi gjerne på de fantastiske hastighetene som teknologien vil gi, men det er den ultralave latencyen som virkelig vil muliggjøre arbeid utenfor de fire veggene. Tenk kirurgi – treghet i overføringen er uakseptabelt når det står om liv eller død. Det aller viktigste for en fjernarbeider er robuste, raske nettverk.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de siste oppdateringene!